Okyay Hukuk Bürosu

1 Ocak 2019 tarihi itibariyle Elektronik Tebligat Yönetmeliği yürürlüğe girmiş ve yürürlük tarihi itibariyle bazı tüzel kişilere tebligatların elektronik yolla yapılmasının zorunlu hale getirilmiştir. 1 Ocak 2019 itibariyle, bahse konu Elektronik Tebligat Yönetmeliği yürürlüğe girmiş olduğundan, tüzel kişilerin ilgili Yönetmelik hükümleri kapsamındaki yükümlülükleri ve sorumlulukları ile elektronik tebligat işlemlerine ilişkin göz önünde bulundurulması gereken önemli hususları aşağıdaki gibidir;

1 Ocak 2019 tarihinden itibaren en geç 1 (bir) ay içerisinde Elektronik Tebligat Adresi almak üzere PTT’ye başvurulması zorunludur. Bu başvuru sırasında aşağıdaki bilgi ve belgelerin ibraz edilmesi gereği bulunmaktadır; 

  • Merkezi Sicil Kayıt Sistemine (MERSİS) kayıtlı tüzel kişiler için MERSİS numarası ve sistem bilgileri, 
  • Türk vatandaşı gerçek kişiler için Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası da dâhil olmak üzere kimlik bilgileri; yabancı gerçek kişiler için yabancı kimlik numarası da dâhil olmak üzere kimlik bilgileri. 

Tüzel kişilerce söz konusu başvuru sırasında talep edilen bilgi ve belgelerin doğru ve eksiksiz bir şekilde sunulması, şayet bu bilgilerde bir değişiklik olur ise bu değişikliklerin de PTT’ye derhal bildirilmesi gerekmektedir. 

Gerek Tebligat Kanunu gerekse Yönetmelik hükümleri uyarınca, tebligat gönderilmesi, muhataba ulaştırılması gibi işlemler PTT tarafından kurulacak Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi (UETS) isimli sistem aracılığıyla gerçekleştirilecektir. Tebligat çıkarmaya yetkili makam ve merci, elektronik tebligat mesajını hazırlayarak, UETS’ye teslim edeceklerdir. UETS ise elektronik tebligat mesajını zaman damgasıyla ilişkilendirerek muhatabın elektronik tebligat adresine ulaştıracaktır. Elektronik yolla tebligat, muhatabın elektronik tebligat adresine ulaştığı tarihi izleyen 5. günün sonunda yapılmış sayılacaktır. Şayet tüzel kişilerin elektronik tebligat adresine elektronik mesaj ulaştığı konusunda bilgilendirme talebi söz konusu olur ise, bu durumda PTT elektronik tebligat muhatabın adresine ulaştığı anda bilgilendirme mesajı da gönderebilecektir. Bu nedenle, tüzel kişilerce elektronik tebligat adresi almak üzere PTT’ye yapılacak başvuru sırasında, bilgilendirme mesajı talebinde bulunulmasını da tavsiye edilmektedir. Tüzel kişiler, elektronik tebligat adresine güvenli elektronik imzalarını kullanarak veya e-devlet kapısı üzerinden kimlik doğrulaması yaparak ya da PTT tarafından kendisine verilen şifreyi kullanarak erişim sağlayabilecektir. 

Tüm bunların yanı sıra, tebligatları elektronik yolla yapmaları zorunlu kılınan Yönetmelik kapsamındaki tüzel kişilerin, elektronik tebligat adresleriyle ilgili işlemleri yapmak üzere en az 1, en fazla 10 ana işlem yetkilisi belirleyerek PTT’ye bildirmesi gereği bulunmaktadır. Tüm bu bilgiler ışığında özetleyecek olursak; tüzel kişilerin öncelikle elektronik tebligat adresi almak üzere PTT’ye başvurması ve akabinde elektronik tebligat işlemlerini yürütecek uzun yıllar şirket nezdinde çalışacağı düşüncesinde olunan personeller belirleyerek bu görevlileri PTT’ye bildirmesi ve ayrıca görevlendirdiği personelleri yükümlülükleri konusunda bilgilendirmesi ve bu kişilerce elektronik tebligat adresinin her gün kontrol edilmesinin sağlanması büyük önem arz etmektedir. Zira, yukarıda da belirttiğimiz üzere, elektronik yolla tebligat elektronik tebligat adresine ulaştığı tarihi izleyen 5. günün sonunda yapılmış sayılacağından, herhangi bir nedenle elektronik tebligat adresine yapılan tebligatın geç fark edilmesi ile tebliğ edilen ödeme emri, haciz ihbarnamesi ve sair resmi evrak ve belgelere itiraz sürelerinin kaçırılması, dolayısıyla takibin kesinleşmesi ve haciz işlemlerinin başlaması, cevap sürelerinin kaçırılması ve benzeri ciddi sonuçlara sebebiyet verebilecektir.

©2025 Tüm Hakları Saklıdır. Okyay Hukuk / K.V.K.K

Log in with your credentials

Forgot your details?